RSS

Cum a apărut mărţişorul

19 Mar

 

În trecutul îndepărtat, pe data de 1 martie, mamele trebuiau să lege ceva deosebit copiilor la mână pentru ca aceştia să fie sănătoşi şi voioşi în noul an.

În urmă cu vreo 300 de ani, o mamă a găsit prin casă o bucată de aţă albă. I-a legat-o copilului ei la mână pentru că altceva nu avea, din cauza sărăciei în care trăiau. Pentru că nu reuşea să stea aşa cum vroia ea, s-a gândit să o coase. Atunci, femeia s-a înţepat la mână şi jumătate din aţa albă de la mâna copilului a devenit roşie. În acel moment mama a luat aţa, a împletit-o în două şi a lăsat-o în acea formă. A numit creaţia sa mărţişor, pornid de la luna martie. Albul însemna puritatea, iar culoarea roşie, dragostea. De atunci oamenii serbează ziua de 1 martie, devenind o tradiţie. Pe această dată ne recăpătăm speranţa şi optimismul. Aşa cum în martie apar ghioceii, când frigul începe să se împletească într-o simbioză perfectă cu razele soarelui, aşa apare şi mărţişorul, pe care îl oferim celor dragi.

Aceasta este legenda mărţişorului, pe care unii oameni o iau în serios, iar alţii nu. Cert este că ea aduce veselie şi mulţumire în sufletele tuturor, chiar dacă unii îi acordă importanţă mai mare, iar alţii mai puţină.

 

Eleva: Andriescu Mădălina, clasa a VI-a A

SAM Dumeşti

 

Advertisements
 

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: