RSS

De la suflet la suflet

10 Apr

Iată că momentul mult aşteptat de copilaşii claselor a VIII-a, promoţia 2011, a sosit..cu paşi mai repezi decât ne-am fi aşteptat. A venit clipa în care ei îşi vor lua zborul şi vor porni în descoperirea unei noi etape în devenirea lor ca „oameni”.

Au trecut foarte repede cei doi ani pe care i-am petrecut alături de elevii clasei a VIII-a B, elevi pe care i-am îndrumat cu plăcere, dar şi mult efort. Îmi aduc şi acum aminte primele ore de Limba şi literatura română din anul ce a trecut. I-am găsit cu un spor de muncă…inexistent. Am încercat totuşi să evoluăm. Astăzi mă declar destul de mulţumită de ei. Chiar dacă nu depun suficient efort pentru studiu, sunt elevi buni, sufletişti şi cu bun simţ. Am descoperit în câţiva dintre ei un sâmbure de talent în ale actoriei(Camelia, Mihaela, Andreea). Unii au fost întotdeauna serioşi şi s-au străduit să aibă rezultate bune. Alţii au evoluat cât au putut.

Acum trebuie să conştientizeze că întreaga viaţă este o şcoală, o educaţie fără sfârşit. În prezent, în secolul vitezei şi al avalanşei de informaţii, profesorul trebuie să fie mai mult decât un simplu om ce transmite anumite cunoştinţe elevilor săi. Ca profesori trebuie să ştim să-i iubim pe elevii noştri, să îi protejăm, să fim duri cu ei atunci când e nevoie, să-i încurajăm, să le trecem cu vederea anumite defecte, să ştim să le dăm drumul, dar să nu-i abandonăm niciodată.

La fel cum m-a învăţat şi pe mine cineva, le voi transmite elevilor mei( şi pe această cale) că fără lectură disciplinată viitorul lor nu va fi atât de luminos. Atunci când nu avem apă în propria fântână, trebuie să săpăm în fântânile celorlalţi. Asta nu înseamnă, dragi copilaşi, că trebuie să furăm de la alţii, aşa cum ar putea înţelege unii. Sau cel puţin, nu în sensul propriu. Trebuie să citiţi texte scrise de alţii până vă veţi forma un vocabular bogat, până vor încolţi în sufletele voastre idei nobile şi gânduri curate. Apoi, îi puteţi învăţa, la rândul vostru, pe alţii. Dezvoltarea vocabularului este foarte importantă. Cuvintele zugrăvesc imagini, iar oamenii trebuie să fie în stare să vadă ceea ce aud.

Noi, profesorii, ştim că nu toţi elevii noştri pot fi genii. Şi chiar dacă vom salva numai o parte dintre aceşti elevi, efortul va merita. Luptând continuu cu pasiune, talent, inteligenţă, dăruire, dragoste…va avea mare importanţă pentru cei care vor înţelege mesajul că, lumea se poate schimba viaţă cu viaţă, şi că stă în puterea fiecăruia dintre noi să ajute la această schimbare. La fel ca noi (profesorii), fiţi perseverenţi, exprimaţi-vă aprecierea pentru fiecare „centimetru” de progres, fiindcă singurul mod în care puteţi obţine rezultate durabile este prin răbdare. Schimbarea cere timp, chiar dacă pare simplă. Sfatul dat întotdeauna cu dragoste nu va pieri niciodată!

Cuvintele pentru voi pot continua, ar putea umple o carte…Însă, voi încheia aceste rânduri cu un poem intitulat „Imnul vieţii”, din ale căruri rânduri sper să desprindeţi alte câteva sfaturi folositoare! Mult succes în viitor şi, atunci când viaţa vă va pune câte o piedică, să vă amintiţi de sfaturile date cu drag de dascălii voştri!

 

Imnul vieţii

 

Viaţa e o oportunitate, profită de ea!

Viaţa e o frumuseţe, admir-o!

Viaţa este bucurie, gust-o din plin!

Viaţa este un vis, fă să devină realitate!

Viaţa e o îndatorire, îndeplineşte-o!

Viaţa e un joc, joacă-l!

Viaţa e preţioasă, ai grijă de ea!

Viaţa e bogăţie, păzeşte-o!

Viaţa e dragoste, bucură-te de ea!

Viaţa e un mister, descoperă-l!

Viaţa e promisiune, îndeplineşte-o!

Viaţa e tristeţe, învinge-o!

Viaţa e un imn, cântă-l!

Viaţa e o luptă, accept-o!
Viaţa e o aventură, riscă!

Viaţa e fericire, merit-o!

Viaţa e viaţă, ocroteşte-o!

 

(Maica Tereza de Calcutta)

Advertisements
 
2 Comments

Posted by on April 10, 2011 in Şcoala Dumeşti

 

Tags: , , ,

2 responses to “De la suflet la suflet

 1. Andrei Luiza

  May 15, 2011 at 8:04 pm

  Buna, a fost foarte haioasa descrierea papusilor, m-am amuzat si mi-am amintit de multe sotii asemanatoare pe care si noi le faceam la varsta copilariei.Chiar am avut o copilarie frumoasa. Am recunoscut o papusa, cea in care esti bebe, este o papusa Ancuta, cea milocie cand esti mai marisoara nu stiu cum se cheama, apoi in fotografia in care esti adolescenta sunt doua papusi: cea care zambeste larg este Camelia, mai mica, iar cealalta e Larisa, zisa si Lucretia(asa scrie in cap).Ma bucur ca le-ai pastrat si ca le-ai postat foto. Eu am postat fotografii cu papusi pe papusiaradeancablogspot.ro si, cu permisiunea ta, sper sa le pot posta si pe ale tale.Succes cu elevii!

   
  • calliope22

   August 28, 2011 at 1:54 pm

   Ma bucur ca ti-a placut articolul. Intr-adevar, papusile au reprezentat una dintre pasiunile mele. Eu mi-am numit papusa cea mica, cea de care ai spus ca e o papusa Camelia, Raluca. Sper ca nu s-a suparat..Parca avea un medalion la gat si asa scria…Nu mai tin minte exact. Daca vrei sa citesti si arte articole, viziteaza http://www.calliope22.info(mi-am mutat acolo blogul).

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: